Onlangs stond in het FD op zaterdag een interessant artikel over het onderwijs in Nederland, en de mogelijkheden die (onderwijs) uitgeverijen zien voor de docent van de toekomst en hun lesmateriaal. Het volledige artikel is te lezen via de link hieronder. Wij belichten een aantal highlights uit het artikel.
Belang van prioriteit geven aan onderwijs
Volgens monitoring van Oeso blijkt dat Nederland al jaren op hetzelfde onderwijsniveau blijft hangen. Er zijn landen die hun scholieren stelselmatig beter opleiden. Landen die hoger scoren geven daar meer prioriteit aan. Ze investeren in concurrerende salarissen, permanente professionele ontwikkeling en een gezonde balans tussen werk en leven. Oeso benadrukt de cruciale rol van leraren in het onderwijs.

Te oud systeem
Ken Robinson geeft in zijn filmpjes aan wat de valkuilen zijn als we het onderwijs willen vernieuwen. Een van de problemen is dat het systeem is gebouwd voor leerlingen van vroeger, met methoden van vroeger. een ander probleem is dat we leerlingen opleiden voor functies die over tien jaar niet eens meer bestaan. De maatschappij heeft een heel andere tred dan het onderwijs.
Het artikel gaat in op drie uitgangspunten:
- De leraar staat centraal en in Nederland is er ruimte voor verbetering van de kwaliteit;
- Het lesmateriaal waarmee een leraar werkt, is een van de belangrijkste grondstoffen;
- De onderwijsorganisatie wordt gekenmerkt door een traditionele benadering.
Modulair lesmateriaal en adaptief leren
Alle grote uitgeverijen zijn nu al bezig om hun inhoud op te splitsen in kleine modules met als doel het programma aan te passen aan de leerling. Een leerling die bijv. de stof beter begrijpt met plaatjes krijgt meer animaties aangeboden. Net welke zintuig de voorkeur heeft om te leren. Een leerling die een onvoldoende haalt, krijgt andere voorbeelden aangereikt. Ook krijgt de leerling misschien wel tips van medeleerlingen die een vergelijkbaar probleem hadden. Oftewel adaptief leren; het lesmateriaal past zich aan aan het tempo en niveau van de leerling. Iedere leerling volgt een eigen route binnen het materiaal. De docenten zijn er om te helpen wanneer ondersteuning nodig is. Leraren bouwen een curriculum door een zorgvuldige selectie van leermodules te maken en de leerlingen zijn de gebruikers.
Scrum als nieuwe werkmethode
Scrum is een methodiek dat altijd al door softwareontwikkelaars werd gebruikt, maar nu ook in het onderwijs wordt toegepast. Niet alleen voor betere softwaremodules maar ook om educatie op een hoger niveau te krijgen.
Docenten die elkaar beoordelen, leerlingen in het testpanel, docenten en leerlingen die de mogelijkheden krijgen om lesmateriaal te ontwikkelen en toe te voegen en die voortdurend op zoek zijn naar het optimale evenwicht tussen papier en digitaal, ook hier weer afhankelijk van het type leerling. De leerling staat niet meer in zijn eentje voor de klas, hij werkt intensief samen met collega’s en vooral met leerlingen. Hij wordt uitgedaagd om fouten te maken.
Het is het spel tussen het ‘wat’ en het ‘hoe’, de leraar de bewaker van het wat en de leerling krijgt steeds meer invloed op het hoe. Voorheen stond het eindniveau vast en nu staat de eindtijd vast, en wordt het beste uit de leerling gehaald, het maximale leerrendement.
Start-up school
Door het nieuwe digitale, modulaire lesmateriaal wordt het model van een start-up school ook mogelijk. In dunbevolkte gebieden kunnen bijv. twee docenten een school met acht klassen starten. Net als bij een start-up de ondernemer het verschil maakt, maakt op een kleine school de docent het verschil. De kwaliteit van de school wordt bepaald door de docenten, in combinatie met de modulaire elegantie van het lesmateriaal. De leraren hebben een inspanningsverplichting en leveren binnen de tijd die ze hebben leerlingen met kennis af aan de maatschappij. Dat kan op elk niveau zijn, en vrijwel iedere omvang.
Het modulaire lesmateriaal geeft de mogelijkheid verschillende smaken en accenten aan het vak te geven. Bijv. voor het vak robotica, kan de ene opleiding ingaan op de filosofische en emotionele kant van een robot, en een andere opleiding kan ingaan op de betekenis van robots voor het verbeteren van de logistieke infrastructuur.
Wil je zelf aan de slag met je nieuwe rol als docent? Ga dan aan de slag met de docentenscan, dit biedt je inzicht in waar je staat en hoe je je kunt ontwikkelen. Meer informatie of een demo, vraag het hier direct aan.
Lees het volledige artikel ‘Onderwijs wordt maatwerk’,
Bron: Financieel Dagblad, 1 augustus 2015