Onderzoeksagenda hersenen, cognitie en onderwijs
Onder welke condities werkt het leerproces optimaal voor wie? Wat is de meerwaarde van sociale interacties tijdens het leren? En hoe kan de toegang en inclusie van elk individu in het onderwijs worden gerealiseerd? Dit zijn de kernvragen in de Onderzoeksagenda hersenen, cognitie en onderwijs die professor Eveline Crone op 23 juni tijdens een bijeenkomst van de European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI) in Amsterdam presenteert. Met de agenda wordt een vernieuwende bijdrage beoogd aan het onderwijs in Nederland, gebaseerd op internationale ontwikkelingen in dit opkomende onderzoeksveld.
Voor het eerst is er een agenda die de eerder gescheiden niveaus van onderzoek naar neurale, cognitieve en sociale aspecten van leerprocessen in laboratoriumsituaties en klaslokalen overstijgt en integreert.
De Onderzoeksagenda spitst zich toe op vier samenhangende niveaus van onderzoek:
- leerprocessen die gericht zijn op noodzakelijke kennis en vaardigheden in de 21ste eeuw;
- onderwijscontexten waarbinnen kinderen en volwassenen optimaal presteren;
- de rol van sociale interactie en samenwerkend leren in het leerproces;
- het optimaliseren van de toegang tot levenslang leren voor elk individu.
Overhandiging Earli
Op 23 juni zal professor Eveline Crone de agenda overhandigen aan de organisatie van de vierde tweejaarlijkse bijeenkomst van de Special Interest Group (SIG) 22 “Neuroscience and Education” van de European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI). Dit najaar wordt een besloten symposium georganiseerd met beleidsmakers en andere relevante partijen om financieringsmogelijkheden voor de Onderzoeksagenda te onderzoeken.
Gemeenschappelijk initiatief
De Onderzoeksagenda hersenen, cognitie en onderwijs is een gemeenschappelijke uitgave van het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC) en het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). De agenda is geschreven door enkele vooraanstaande wetenschappers van tien verschillende universiteiten in Nederland.
Bron: Hersenen en cognitie